Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Nu är jag sugen på att jobba med strategisk kommunikation igen"

ISABELLE FORSBERG läste medie- och kommunikationsvetenskap på JMG. Idag har hon hunnit arbeta både som kommunikatör och som programledare på radio.

Jag heter Isabelle Forsberg och jag fyller 30 i år. Jag tog min examen från MKV-programmet för drygt två år sedan och har nu jobbat med både journalistik och kommunikation. Jag älskar sociala medier och alla kommunikationsjobb jag har haft har jag blivit erbjuden
antingen på eller på grund av Twitter, som är den plattform där jag lägger mest tid.

Mitt första jobb fick jag på organisationen Ung Cancer där jag gjorde min praktik. De anställde mig som kommunikatör direkt efteråt men efter ett halvår på organisationen valde jag att gå tillbaka till skolan för att skriva min uppsats eftersom jag var rädd att jag inte skulle bli klar annars.

När det började närma sig sluttampen på uppsatsskrivandet blev jag helt oväntat uppringd av programchefen på P3 GöteborgNär det började närma sig sluttampen på uppsatsskrivandet blev jag helt oväntat uppringd av programchefen på P3 Göteborg. Han hade sett mig på twitter, gillade mitt sätt att uttrycka mig (läs: tramsa) och undrade om jag ville komma göra en provinspelning för ett nytt program. Det ena ledde till det andra och måndagen efter min examen började mina två år som programledare och researcher för podden P3 Om. Programmet gick ut på att jag och komikern Jonatan Unge förklarade nyheter och aktuella händelser för varandra på ett enkelt sätt. Det hela var otroligt lärorikt och jag är jätteglad att jag fick möjligheten att jobba med något så roligt som att göra radio helt utan att ha någon erfarenhet av det på förhand. Nu vid årsskiftet lades dock podden ned och sedan dess är jag hemma med min ettåring medan jag söker ett nytt jobb.

Nu är jag sugen på att jobba med strategisk kommunikation igen och kanske allra helst med PR, även om det var roligt att få pröva vingarna inom journalistiken. Jobbsökandet är lite lurigt dock, eftersom jag har ganska lite praktisk erfarenhet av det jag vill göra och många arbetsbeskrivningar kräver både bred teoretisk kunskap såväl som lång erfarenhet. Ibland känns det som att jag tävlar mot hela världen och så är det nog också. Jag har ju valt en bransch där det är många sökande per jobb och det är svårt att utmärka sig när man är ganska oerfaren, men jag kämpar på.

Det bästa med min utbildning på MKV var att det var många praktiska moment, trots att utbildningen i grunden var en ganska teoretisk sådan. Nu i efterhand uppskattar jag särskilt kursen i presentationsteknik där vi fick öva på praktiska grejer som att göra en bra powerpoint, lite typografi, färglära och grunderna i adobeprogrammen. Dessa grejer har jag haft jättestor användning av, både privat och i mitt arbetsliv.

Men, även om det mesta har varit fantastiskt bra så kan jag så här i efterhand önska att utbildningen hade lärt oss mer om dagens digitala medielandskap. Nu var det några år sedan jag började studera och mycket har hänt längs vägen såklart men lite väl många av kunskaperna man tillskansade sig känns dammiga och oanvändbara. Särskilt när många arbetsbeskrivningar förutsätter att man har både praktiska och teoretiska kunskap om digitala medier.

Mina tips till framtida studenter

Mitt tips till alla som läser programmet är att använda den fria terminen till något kul och/eller praktiskt. Ingen arbetsgivare läser vilka kurser som ingår i ens examen så det är bättre att läsa något man brinner för eller något man tror att man faktiskt kommer att ha användning för. Jag läste Retorik A och den kursen har jag haft otroligt mycket praktisk nytta av, till exempel när det kommer till att disponera en text, skriva en debattartikel eller hålla en presentation. Men, vill man spetsa till det med något många arbetsgivare efterfrågar så skulle jag säga att det inte skadar att försöka hitta en kurs där man kan bli en fena på något digitalt, typ webbanalys och SEO.

Sidansvarig: Marie Grusell|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?