Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Jag har alltid gillat att skriva"

REBECCA SINNERSTEDT läste programmet medie- och kommunikationsvetenskap på JMG. Idag är hon kundansvarig på PR-byrån Perspective Communication.

Hur hamnade jag i PR-branschen? Det är en bra fråga. Jag har alltid gillat att skriva. Under gymnasiet skrev jag för ungdomssidorna på tidningen Bohusläningen, vilket var jättespännande. Men journalist kändes inte som rätt yrke för mig, kanske något liknande? Så jag kollade i en utbildningskatalog och hittade yrket Copy Writer. Det vill jag bli tänkte jag och såg att man då kunde plugga medie- och kommunikationsvetenskap. En bit in i programmet insåg jag att det fanns hundra andra liknande saker inom kommunikation man kunde göra, och allt verkade intressant.

Som kundansvarig hjälper jag mina kunder med mediakontakter, sociala medier, intern och extern kommunikation.Idag arbetar jag på PR-byrån Perspective Communication här i Göteborg som kundansvarig vilket startade som en praktik. Efter min kandidatexamen sökte jag jobb vilket var rätt tufft. När jag såg att Perspective sökte praktikanter tänkte jag att jag lika gärna kunde samla på mig lite praktiskt erfarenhet medan jag sökte jobb. Med lite tur och genom att visa att jag verkligen kunde och ville, så ledde praktiken till en anställning.

Jag jobbar med flera olika kunder inom alla möjliga olika branscher: mat, transport, nöje, arbetsmarknadsprojekt och mycket mer. Just detta är en roligaste delarna med att jobba på en byrå, det är omväxlande och man får lära sig många olika saker om olika branscher. Som kundansvarig hjälper jag mina kunder med mediakontakter, sociala medier, intern och extern kommunikation. Jag skriver mycket, främst artiklar och pressmeddelanden. Det är både strategiskt och operativt arbete, och vad som ingår i uppdraget varierar från kund till kund utifrån deras behov och resurser. Jag trivs jättebra med mina kollegor och mitt jobb som är lärorikt och inspirerande.

Mina tips är:

Gör det du tycker är skoj, ”på riktigt”
När jag pluggade så skrev jag för studenttidningen Spionen. Då gjorde jag det inte för CV:ts skull utan för att jag gillade att skriva och på Spionen fick jag göra det ”på riktigt”. Idag skriver jag jättemycket i mitt jobb och en del i att jag direkt var så trygg i det var tack vare Spionen.
Jag är också med i föreningen och arrangörsgruppen Ladyfest Göteborg och det är så synd att jag inte visste att den fanns när jag pluggade. Vi arrangerar kulturevenemang och hos oss får man lära sig genom att göra, till exempel att marknadsföra evenemang, göra affischer, projektleda eller fota. Erfarenheter som är jättebra i yrkeslivet samtidigt som vi har roligt ihop.
Så oavsett vad du tycker är skoj att göra inom kommunikation så finns det massor med föreningar, organisationer och liknande där du kan göra det ”på riktigt”. Det ser bra ut på ditt CV och ger dig framförallt praktiska erfarenheter och självförtroende. Och är roligt!

Gör praktik
Praktik ingår i MKV-programmet och man kan även man söka en fristående praktikkurs. En praktikplats kan i bästa fall leda till en anställning, men det ger dig också praktiska erfarenheter och referenser att visa upp när du söker jobb. Så ta vara på praktikperioden och gör så mycket du bara kan. Även de tråkigaste uppgifterna som att göra medielistor är lärorika och ger dig mer kött på benen.

Följ nyheterna
Vill du jobba med PR så är det väldigt viktigt att ha koll på medieklimatet och hur media fungerar. Att ha en känsla för vad som är nyhetsvärde och inte. För att få det är det viktigt att följa nyhetsrapporteringen. Läs, lyssna och titta på nyheter.

När du söker jobb, få inte ångest
Du har inte valt den lättaste branschen med flest jobb och det kommer antagligen bli utmanande att få foten in på arbetsmarknaden. Men kämpa på! Det är lätt att bli stressad och jämföra sig med klasskompisen som fått jobb på den där creddiga byrån. Håll ut. Det gäller att vara duktig och att ha tur samtidigt. Sök jobben, ring runt, nätverka och gör ditt bästa. Men att bli sönderstressad och jämföra dig med andra hjälper inte. Ibland tar det lite tid och det är helt okej. Jag hade jätteduktiga klasskompisar som det tog ett tag för, men nu har de flesta jobb och när man samlat på sig lite erfarenhet så blir det lättare.

 

Sidansvarig: Marie Grusell|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?