Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i politisk kommunikation (PolCom)

Bild med länk till film om PolCom

Klicka på bilden ovan för att se studenternas film om JMG:s Masterprogram i politisk kommunikation.


Masterprogram i politisk kommunikation (PolCom), 120hp

Det tvååriga (120 hp) masterprogrammet i politisk kommunikation (PolCom) riktar sig till dig som har en kandidatexamen i valfritt ämne och som siktar på kvalificerade arbetsuppgifter inom politisk kommunikation inklusive medieanalys, kriskommunikation och opinionsbildning. 

Programmet är inriktat på kommunikationen i politiska processer med ett tydligt samhällsperspektiv där frågor om makt och demokrati är centrala. Som student kommer du utveckla din kunskap om teorier och forskning inom fältet, men också få färdigheter i bland annat strategisk politisk kommunikation och opinionsanalys.

Kommunikation är en avgörande del av politiska processer och påverkar makt och inflytande i samhället. Kommunikationen är avgörande för medborgarnas möjligheter till demokratiskt deltagande, men också för myndigheter, politiska partier och en hel rad av andra organisationer i beslutsfattande och dagligt handlande.

Medier av olika slag spelar viktiga roller i politiska processer. Digitaliseringen har ökat hastighet och räckvidd för kommunikation och skapat nya demokratiska resurser. Digitala medier har gett fler möjligheter till interaktiv kommunikation, men har också gett upphov till nya utmaningar, inte minst i form av desinformation, propaganda och politisk polarisering. Dessa utmaningar kräver en fördjupad förståelse för kommunikationens roll i politiken, och vilka konsekvenser den för med sig för demokrati och inflytande.

Masterprogrammet förbereder för avancerade arbetsuppgifter inom det internationella fältet politisk kommunikation, men också för forskning inom området. Kurserna kombinerar teoretiska studier och tillämpningar. Som student utvecklar du kompetenser inom områden som strategisk kommunikation, opinionsanalys och kriskommunikation. Du kommer att möta olika perspektiv på politisk kommunikation. Kurserna innefattar en rad områden såsom

  • medieeffekter
  • sociala medier och nyhetsmedier
  • politiska kampanjer
  • politiskt deltagande och representation
  • politiskt språk och politisk diskurs
  • surveyanalys

 

Engagerar dig frågor om demokrati och kommunikation? Är du intresserad av hur politiska aktörer informerar och övertalar, hur digitala medier skapar nya möjligheter och utmaningar för kommunikationen? Har du en bakgrund i t ex medier och kommunikation, journalistik, statsvetenskap, globala studier, ekonomi eller språk, och vill arbeta inom professionell politisk kommunikation eller forskning? Sök masterprogrammet i politisk kommunikation! 

Efter studierna

Studierna leder fram till en masterexamen i medie- och kommunikationsvetenskap.

Mer om programmet, innehåll och struktur

Möt JMG:s PolCom-studenter

Kontakt PolCom

Studieadministratör/studievägledare
Christina Jones
Tel: 031 786 5179031 786 5179
E-post: christina.jones@jmg.gu.se

Programansvarig
Nicklas Håkansson
Tel: 031 786 4944
E-post: nicklas.hakansson@jmg.gu.se

Studierektor
Marie Grusell
Tel: 031-786 4985
E-post: marie.grusell@jmg.gu.se

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Programstart 19/20:
2 september 2019
Programmet slut:
6 juni 2021

Programstart 20/21:
31 Augusti 2020
Programmet slut:
6 Juni 2021

Ansökningsperiod:
EU-medborgare: mitten av mars 2020 - mitten av april 2020
Icke EU-medborgare: mitten av oktober 2019 - mitten av januari 2020

Ansökan görs på: antagning.se

Glöm inte att bifoga CV och personligt brev

Sidansvarig: Nicklas Håkansson|Sidan uppdaterades: 2019-11-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?