Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fortsatt hat och hot mot svenska journalister

Nyhet: 2019-08-21

Trakasserier fortsätter vara en del av många svenska journalisters vardag trots att fler vidtar åtgärder för att skydda sig mot hot och nedsättande kommentarer. En verklighet som dagens studenter måste rustas inför. Det visar en ny undersökning från Göteborgs universitet.

Porträtt Monica Löfgren NilssonUndersökningen är genomförd av Monica Löfgren Nilsson, docent i journalistik, medier och kommunikation, i samarbete med Svenska Journalistförbundet. 1 500 journalister har svarat på enkätundersökningen som genomfördes i våras.

Resultaten visar att omkring 30 procent av de som svarat blivit hotade under det senaste året. De vanligaste förekommande hoten handlar om fysiskt våld mot den egna personen.

­– Jag har följt utvecklingen sedan 2013 och det ligger på ungefär samma nivå som i tidigare undersökningar, säger Monica Löfgren Nilsson.

Att skydda sig

Undersökningen visar också att andelen journalister som fått nedsättande eller kränkande kommentarer minskat något, från 80 till 70 procent jämfört med året innan.

– Det beror sannolikt inte på att allmänheten eller omvärlden har förändrat sig, utan snarare på att redaktionerna har vidtagit olika åtgärder som att stänga av kommentarsfunktioner och att införa filtrerade mejl-funktioner. Samtidigt ser vi att det skett en förflyttning av nedsättande kommentarer till sociala medier, säger hon.

Många journalister uppger vidare att de minskat sin närvaro på sociala medier, att de blockerar kända ”förövare” på exempelvis mejl och telefon för att skydda sig liksom att de undviker att läsa kommentarsfält för att slippa obehag och ”inte få dagen fördärvad”.

Ökande självcensur

I undersökningarna ser hon också oroande tecken på att självcensuren ökar i landets journalistkår. Nu uppger drygt fyra av tio av de som hotats att de någon gång avstått från att bevaka vissa ämnen eller personer/grupper på grund av risken för nya hot.

Andelen som polisanmäler hot har minskat sedan den första undersökningen, från en tredjedel till cirka tolv procent. Å andra sidan vänder sig idag sju procent av de drabbade till säkerhetsavdelningen på företaget där de arbetar, något som inte förekom alls 2013.

Ett arbetsmiljöproblem

– Det positiva är att vi ser en ökad medvetenhet på arbetsplatserna. Förr talades inte så mycket om trakasserier, utan det var i högre grad individens problem. Det ansågs vara något som ”kom med jobbet”. Men nu talar man om det på ett helt annat sätt och mer som ett arbetsmiljöproblem, vilket förstås är bra även om mycket återstår att göra, säger Monica Löfgren Nilsson.

Rusta studenterna

Monica Löfgren Nilsson är dessutom prefekt vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och känner därför ett ansvar för att dagens studenter, morgondagens journalister, ska bli bättre rustade att möta trakasserier i den journalistiska vardagen.

– Det är en verklighet som flera av våra journaliststudenter upplever när de är ute på praktik. Vi tar redan upp trakasserier i undervisningen, men det finns alltid mer att göra, inte minst inför att de ska ut på praktik. Arbetsgivarna har också ett ansvar för att inte lämna praktikanterna ensamma med det här. Den som är ung och oerfaren riskerar att ta mer illa vid sig och därför ser jag det som extra allvarligt.

För mer information kontakta:

Monica Löfgren Nilsson, telefon 031-786 1186, e-post: monica.lofgren-nilsson@jmg.gu.se

Läs mer

 

AV:

Kontaktinformation

Kommunikatör
Cajsa Malmström
031 786 1195
cajsa.malmstrom@jmg.gu.se

Postadress
Box 710
405 30 Göteborg

Besöksadress
Seminariegatan 1B

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2019-08-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?